Aquest és un espai dedicat a la pesca amb rall, un costum encara viu per la franja litoral del País Valencià i que compta amb una bona colla de seguidors per les comarques del Camp de Morvedre i la Plana Baixa. Ací trobareu la informació necessària perquè coneixeu aquest art de pesca mil·lenari i perquè el respecteu com a bon costum que és. Valencià, mediterrani i arrelat a la nostra identitat de poble. Benvinguts sigueu.



dilluns, 2 d’abril del 2012

Rall, esmorzar, converses, dinar...

En plena faena
És ben cert que durant anys, potser durant massa anys, el rall ha patit problemes per aquestes contrades, ja se sap: obstacles per a aconseguir llicències, falta de joves ralladors, especulació urbanística sense fre, banyistes i més banyistes atrets pel mite del “Levante feliz”..., però no, ara es pot dir ben alt i ben clar que no, que no han pogut amb ell, que el rall ha tornat. I que ho ha fet per a quedar-se. De fet, després d’un dia històric, d’una paella històrica i, sobretot, d’unes llançades de rall històriques, es pot afirmar, per fi, que l’Associació de Pescadors amb Rall “El Corball”, ja és una realitat. Un total de seixanta socis que d’ara endavant donaran un toc autèntic i eminentment valencià a les platges de Canet d’En Berenguer, Sagunt, Les Valls i Almenara. Homes i, fins i tot, alguna dona, que s’allunyen de la imatge turística que envaeix la franja litoral de les comarques del Camp de Morvedre i La Plana Baixa; que situaran, si més no, aquest art de pesca tradicional i mil·lenari allà on li correspon: a la mar. Perquè, al cap i a la fi, ens podran posar problemes, i ens podran arraconar a platges pedregoses, i ens podran dir el que vulguen... Però la realitat, l’única realitat és que aquesta nova associació sorgida de manera gairebé accidental ara fa un any, compta avui amb la inestimable presència de ralladors experimentats, amb venerables personatges que fabriquen i arreglen ralls, amb joves que aporten il·lusió i un sempre necessari relleu generacional, i també amb nombrosos col·laboradors disposats a donar suport i a fomentar aquesta tècnica de pesca selectiva, popular i respectuosa amb l’entorn. Ara arriba el moment de dir que ens veiem per la mar, estimats socis d’El Corball. I que us siga plaent aquest article, tant com el dia històric que recentment vam viure tots plegats. A pescar!!!
Dos autèntiques celebritats impartint càtedra

Els ralladors comentant les jugades
Una mostra de les captures

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquesta setmana la meua dona i jo em vist a un reportatge de la 2 de TVE on un xic utilitzava un rall per peixcar a un llac amb molta salinitat...serà que els valencians som mig africans?

Gràcies per conservar el nostre patrimoni viu!

El Perdiguer